Avagy Mississippi csokoládétorta. Tömény, brutál csokis tejszínhabos sütemény, amit egy Gordon Ramsay (ISTEN:D) könyvből sütöttem meg egy kis változtatással. Íme a recept:
Tortaalap (23 cm-es tortaforma):
- 200 g zabkeksz (én egy csomaggal beleteszek)
- 60 g vaj
- 1-2 ek kakaópor
Csokis álomtöltelék:
- 200 g étcsokoládé
- 180 g vaj
- 4 egész tojás
- 180 g porcukor
- 200 ml tejszín
A tetejére
- 100 ml habtejszín
- csokireszelék
Elkészítése:
Először az alapot készítjük el. A kekszet késes robotgépben ledaráljuk, vagy zacskóba tesszük és sodrófával összetörjük. Nem kell túl apróra, legyenek benne nagyobb darabkák. Hozzákeverjük a kakaóport, a vajat felolvasztjuk majd azzal is elkeverjük és egy kapcsos tortaformában eloszlatjuk a kekszmorzsát. Én sütőpapírt szoktam alátenni, mert így tutira nem ragad le. Az alapot a hűtőbe tesszük, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük.
A töltelékhez a csokoládét és a vajat gőz felett fölolvasztjuk és hagyjuk lehűlni. Közben a tojásokat a cukorral habosra keverjük, a térfogata kb a kétszeresére nő. Hozzákeverjük a tejszínt (nem hab formájában), majd az olvasztott csokoládés vajat.
A tölteléket ráöntjük a kekszes alapra és kb 45 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ki ne száradjon, a brownie-hoz tudnám hasonlítani, így a tűpróba gyakorlatilag hatástalan, amikor már nem rezeg a teteje akkor jó. Hagyjuk teljesen kíhűlni, sőt én még a hűtőbe is be szoktam tenni mert lehetetlen felvágni.
A tetejére a tejszínt ízlés szerinti porcukorral felverjük, majd rákanalazzuk a tortára. Csokoládéforgáccsal díszíthejük, de málnával vagy a tejszínhab helyett fagyival is nagyon finom.
És íme egy kép, nem a legjobb, de azért remélem meghozza a kedveteket és kipróbáljátok.