Dóri tortái

Egy kezdő, de annál lelkesebb cukrásztanonc fantáziájának kiteljesedése torták és egyéb finomságok formájában.

Friss topikok

Címkék

2012.03.09. 11:01 Dóri tortái

Diós karamellás torta...

Kicsit váratott magára ez a bejegyzés, ugyanis a múlt héten két tortát készítettem, csak a fotókat még nem sikerült megkapnom róluk, de mivel a héten megint csináltam egy tortát, így annak a receptjét írom le. Ez a diós karamellás torta szülinapi megrendelésre készült, sütöttem már hasonlót, de ez ízben és látványban is sokban felülmúlta a korábbit. Íme a recept.

Keményítős piskóta: 

  • 8 tojás
  • 8 x 40 g porcukor
  • 8 x 30 g liszt
  • 8 x 10 g keményítő
  • 4 ek víz
  • 4 ek olaj (én csak 3-at tettem bele)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy vaníliaaroma)
  • 1 kiskanál sütőpor

A piskótát a megszokott módon készítjük: először a tojásfehérjét egy csipet sóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verem. A sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd hozzáteszem a vizet, az olajat és a sütőport. A masszához felváltva hozzákeverem a keményítővel elkevert lisztet átszitálva! (én a liszt egy részét kakaóporral helyettesítettem) majd a tojáshabot. A masszát kerek, 26 cm-es tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütöm. Közben elkészítem a krémet.

Diós karamellkrém:

  • 400 g vaj (nem margarin!)
  • 30-40 g porcukor ízlés szerint
  • 100 g kristálycukor
  • 80-100 ml tejszín
  • pörkölt, darált dió
  • 150 ml habtejszínből vert tejszínhab
  • rum

A legfontosabb, hogy a vajat 4-5 órával, de akár egy éjszakával előbb vegyük ki a hűtőből, hogy puha legyen, különben az életbe nem tudjuk kikeverni. Tehát a vajat habosra keverem, hozzáadom a porcukrot. Közben egy lábosban a kristálycukrot megkaramellizálom, majd apránként hozzáöntöm a tejszínt- ezt óvatosan tegyük, mert a karamell elkezd habosodni és kifuthat. Kicsit kihűtöm, majd hozzácsurgatom a cukros vajhoz. Hozzáteszem a pörkölt diót, ízlés szerinti rumot, majd hozzáforgatom a tejszínhabot. Én növényi tejszínt is használok, mert sokkal jobb tartása van, mint a habtejszínnek.

Ha megsült a piskóta, és elkészült a krém, jöhet az összeállítás. A piskótát három felé vágom, megkenem a krémmel úgy, hogy a bevonásra is maradjon. A torta szélét darált dióval díszítem, a tetejét pedig megszórom kakaóporral.  Próbáljátok ki, remélem ízleni fog. :)

karamelldio.jpg 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://doritortai.blog.hu/api/trackback/id/tr374299393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása